Doorgaan naar hoofdcontent

Caffè New York

Wij bevinden ons in Montecatini Terme, een internationaal bekend kuuroord in Toscane.

Ugo Incerpi, uitbater van een bar en ontmoetingsplek op de Corso Roma “Bar New York” beslist in 1930 een roostermachine voor koffie aan te kopen om zijn samenstelling te kunnen aanbieden aan het verfijnd clientèle die neerstrijkt in zijn zaak nadat zij het tweede deel van de naam van de van de stad eer hebben aangedaan, namelijk de thermen bezoeken. De jetset toen en ook nu nog vandaag, is er nog steeds om te rusten, " passare le acque " en het drinken van mineraal water.


Snel ging de naam en faam van de plaatselijk gebrande koffie in het rond en op zondag kwamen zelfs mensen uit Firenze afgezakt om dat goedje te proeven.


Na de Tweede Wereldoorlog, besloot Loretta, dochter van Ugo en gehuwd met Oscar Onori, een landbouwkundige, om de ambachtelijke koffiebranderij van de bar af te splitsen, en hun gebrande koffie over Toscane te verdelen onder de naam van Caffè New York.

Caffè New York is nog steeds actief. De kennis en kunde werd doorgegeven aan de kinderen en thans kleinkinderen.

Caffè New York is niet alleen verkrijgbaar in Toscane, maar ook in Frankrijk , Duitsland , Zuid-Afrika , Canada en Japan.  Nu met het internet ook uiteraard in België en Nederland op www.koffiecentrale.be.

Elke keer als je de smaak een kopje Caffè New York koffie opneemt, sluit je nu even de ogen en denkt aan 80 jaar geschiedenis.

Op zoek naar de geschikte bonen voor ons nieuw espressotoestel JURA, hebben wij een nogal ruime keuze aan Italiaanse koffies aangeschaft. De eerste die wij u voorstellen is New York Caffè Extra.

Het is niet echt uitstekende koffie. Wij hebben het “wow”gevoel in alle geval nog niet gehad. De samenstelling bestaat uit 95% Arabica uit Latijns-Amerika en 5% Jamaica Blue Mountain. De branding is gemiddeld. De smaak is zacht met een lichte chocolade toets en het aroma is gemiddeld. Ik vermoed dat het cafeïne gehalte laag is.

New York Extra is zeker een koffie van hoge kwaliteit maar zal het waarschijnlijk niet halen als onze definitieve keuze.

Waardering :



16/02/2014 - De tweede is nu aan de orde; Caffè New York Extra XXXX.

Alles wat we over de Caffè New York Extra hebben verteld  geldt ook voor deze XXXX melange. Anders dan de naam doet vermoeden vonden wij de Extra XXXX nog minder dan de Extra. De melange heeft een 80% Arabica percentage, de andere bonen zijn van het Robusta type en enkele rassen afkomstig uit Costa Rica, Columbia, Kenia, Jamaica en India. Blijkbaar volgens de informatie van de brander zou een geoefend kenner meteen de Blue Mountain bonen herkennen, die deze koffie zijn bijzondere eigenschappen geeft.

Wij vonden dat het al bij al ging om een middelmatige sterke koffie met een uitstekende crèmelaag en een gemiddeld cafeïne gehalte.

Waardering :

  

Leo.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D